O Vitagel Collagen

VITAGEL-COLLAGEN to szwajcarski łatwo przyswajalny naturalny preparat, zawierający 100% czystego kolagenu, w postaci proszku instant, do bezpośredniego spożycia.

VITAGEL-COLLAGEN jest łatwo rozpuszczalny na zimno, neutralny w smaku i zapachu. Nie zmienia smaku potraw (lekko je zagęszcza) i dlatego np. w połączeniu z jogurtem i płatkami zbożowymi (musli) może stanowić bardzo smaczny pełnowartościowy posiłek.

Jest bardzo wygodny w użyciu – w łatwo otwieranym hermetycznym opakowaniu, które można przechowywać w temperaturze pokojowej do 5 lat bez utraty wartości odżywczych.

Zalecane spożycie

2 łyżki stołowe (ok. 10g) 1 raz dziennie przez min. 4 tygodnie.

Proszek rozpuścić na zimno w ok. 150ml np.: wody, soku, mleka lub jogurtu. Po wymieszaniu wypić.

W okresie stosowania zaleca się zwiększyć ilość wypijanych płynów do 2 litrów dziennie oraz przyjmować witaminę C w dowolnej formie.

Ostrzeżenia:
Osoby ze schorzeniami nerek i skłonnościami do kamicy przed zastosowaniem preparatu wymagają konsultacji z lekarzem. Nie stosować u osób nadwrażliwych na którykolwiek składnik produktu. Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety. Zróżnicowany sposób żywienia oraz prowadzenie zdrowego trybu życia są ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Nie przekraczać zalecanej dziennej porcji do spożycia.

Przechowywanie:
Przechowywać w temperaturze pokojowej. Opakowanie po otwarciu szczelnie zamknąć i przechowywać w suchym miejscu, w sposób niedostępnym dla małych dzieci.

Literatura:

1. Identification of food-derived collagen peptides in human blood after or ingestions of gelatin hydrolysates. Iwai K., Hasegawa T., Taguchi Y., Morimatsu F., Sato K., Nakamura Y., Higashi A., Kido Y., Nakabo Y. and Ohtsuki K., 2005, Journal of agricultural and food chemistry, 2005,53, 6531-6536
2. 24- Week study on the use of collagen Hydrolysate as a dietary supplement in athletes with activity- related joint paint. Kristine L. Clark, Wayne Sebastianelli, Klaus R. Flechsenhar, Douglas F. Aukermann, Felix Meza, Roberta L. Millard, Johne R. Deitch, Paul S. Sherbondy and Ann Albert, Current Medical Research and Opinion Vol 24, Nr. 5, 2008, 1485-1496
3. Oral administration of 14C Labeled Gelatin Hydrolysate leads toan Accumulation of Radioactivity in Cartilage of Mice (C57/BL). Oesser S., Adam M., Babel W. and Seifert J, 1999, Journal of nutrition, 129, 1891-1895
4. Hydrolyzed collagen improves bone metabolism and biomechanical parameters in ovariectomized mice: an in vitro and in vivo study. Fanny Guillerminet, Hélène Beaupied, Véronique Fabien-Soulé, Daniel Tomé, Claude-Laurent Benhamou, Christian Roux, Anne Blais, Elsevier journal homepage: http://www.journals.elsevier.com/bone BON-08666: No. of pages: 8: 4C:
5. Dietary Protein and Bone Health. Anne Blais, Emilien Rouy and Daniel Tomé „Dual Energy X-Ray Absorptiometry”. Book edidted by Abdellah El Maghraoui, ISBN 978-953-307-877-9, Published: January 25, 2012
6. Hydrolyzed collagen intake increases bone mass of growing rats Trained with running exercise. Satoko Takeda, Jong-Hoon Park, Eriko Kawashima, Ikuko Ezawa and Naomi Omi, Journal of the International Society of Sports Nutrition, 2013, 10:35
7. Effects of Collagen Peptide Ingestion on UV-B-Induced Skin Damage. Midori Tanaka, Yoh-ichi Koyama, Yoshihiro Nomura, Biosci. Botechnol. Biochem., 73 (4), 930-932, 2009
8. Collagen hydrolysates as a new diet supplement. Katarzyna Dybka, Piotr Walczak. Scientific Bulletin Of The Technical University Of Lodz, No. 1058 Food Chemistry and Biotechnology, Vol. 73, 2009
9. Effects of Ingestion of Collagen Peptide on Collagen Fibrils and Glycosaminoglycans in the Dermis. Naoya Matsuda, Yoh-ichi Koyama, Yoshinao Hosaka, Hiromi Ueda, Takafumi Watanabe, Takayuki Araya, Shinkichi Irie and Kazushiga Takehana, J. Nutr Sci Vitaminol, 52, 211-215, 2006
10. The Role of Collagen Hydrolysate in the Prophylaxis of Osteoarthritis and Osteoporosis. Gelatine Handbook: Theory and Industrial Practice, R. Schreiber and H. Gareis, ISBN: 978-3-527-31548-2, 301:309
11. Role of collagen hydrolysate in Bone and Joint disease. Roland W. Moskowitz, Seminars in Arthritis and Rheumatism. Vol. 30, No. 2 (October) 2000, 87:99
12. Collagen hydrolysate for the treatment of osteoarthritis and other joint disorders: a review of the literature. Alfonso E. Bello and Steffen Oesser. Current Medical Research and Opinion, Vol. 22, No. 11, 2006
13. Osteoarthritis Cartilage. Change in knee osteoarthritis cartilage detected by delayed gadolinium enhanced magnetic resonance imaging following treatment with collagen hydrolysate: a pilot randomized controlled trial. T.E. McAlindon, M. Nuite, N. Krishnan, R. Ruthazer, L.L. Price, D. Burstein, J. Griffith, K. Flechsenhar, Osteoarthritis and Cartilage, 19 (2011), 399-405
14. Effects of Ingestion of Collagen Peptide on Collagen Fibrils and Glycosaminoglycans in Achilles Tendon. Jun Minaguchi, Yoh-ichi Koyama, Natsuko Meguri, Yoshiao Hosaka, Hiromi Ueda, Masashi Kusubata, Arisa Hirota, Shinkichi Irie, Naoki Mafune and Kazushige Takehana, J. Nutr. Sci. Vitaminol, 51, 2005, 169:174
15. Nutrition and hair. P. Morganti, S.D. Randazzo, J. Appl. Cosmeticol, 2, January/March 1984, 41:49

Vitagel-Collagen - kolagen w proszku

VITAGEL-COLLAGEN to szwajcarski łatwo przyswajalny naturalny preparat, zawierający 100% czystego kolagenu, w postaci proszku instant, do bezpośredniego spożycia.

Kontakt z nami

SUPERIOR-STREFA sp. k.
ul. Spichrzowa 7
11-040 Dobre Miasto

info@vitagel-collagen.pl